lördag 25 juli 2015

Mandeltårta med chokladmousse




Tårtan som bakades igår för att fira Kristina-dagen. Recept från Matmagasinet juli 2013.

Botten
200g mandelmassa
2 äggvitor

Chokladmousse
3 dl grädde
100 g mörk choklad med apelsinsmak (jag tog Lindt med apelsin och mandelkrokant)
2 äggulor

Garnering
jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner den rivna mandelmassan.

Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i ca 17 minuter tills botten fått fin färg. Ta ut och låt svalna i formen. Placera sedan botten på ett uppläggningsfat eller tårtfat. Enklast är att bara vända den upp och ner efter att man tagit bort kanterna på springformen och sedan försiktigt dra bort bakplåtspappret.

Vispa sedan grädden ganska hårt. Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna och rör sedan i en äggula intaget. Är chokladen för varm skär det sig då ägget blandas i. Tillsätt sedan lite av grädden. Blanda ner resten av grädden med hjälp av en slickepott. Bred ut moussen över botten.

Dela jordgubbarna i halvor och lägg dem ovanpå moussen.



- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar: